Cisco Meraki helpt Vapiano netwerk te centraliseren en te beheren

Vapiano is een van oorsprong Duitse restaurantketen waar alles draait om lekker Italiaans eten in een informele setting. In 2002 opende het eerste restaurant in Hamburg en inmiddels zijn er al ruim 230 vestigingen wereldwijd. Het wifi-netwerk is belangrijk: voor gasten, maar ook voor de bestelterminals, betaalapparaten en uiteraard voor de kantoren. Vapiano koos na een uitgebreid assessment voor Cisco Meraki als IT-partner. Lees verder om te ontdekken hoe deze samenwerking Vapiano helpt bij het doorgroeien naar 330 vestigingen.

De ambities zijn hoog bij Vapiano. In 2020 moeten er zeker 330 restaurants zijn, wereldwijd. Op dit moment heeft de keten ruim 230 vestigingen in 33 landen, waaronder naast Duitsland veel Europese landen, maar Vapiano is ook aanwezig in de Verenigde Staten, China, Australië en Brazilië.

Netwerk niet centraal
Snelgroeiende startups kennen vaak een gemeenschappelijk probleem: veel diensten en voorzieningen groeien naar behoefte en zonder dat er een echt plan aan ten grondslag ligt. Dat geldt vaak ook voor de netwerkinfrastructuur. Er wordt naar lokaal inzicht een router geplaatst en allerlei computers en apparatuur aangesloten. Op een zeker moment is de rek eruit en ontstaan er capaciteits- en beheerproblemen.

In het geval van Vapiano komt daar nog bij dat het bedrijf de hele IT aanstuurt en beheert vanaf één centrale locatie, met een klein, maar gespecialiseerd team. Toen dit team enkele jaren geleden aan de slag ging, trof het een netwerkinfrastructuur aan die niet centraal kon worden beheerd, er was geen inzicht in de gebruikte apparatuur en bovendien was dit alles van verschillende fabrikanten. Het overzicht was ver te zoeken.

Nieuwe structuur
Het was dus zaak om over te schakelen naar een schaalbare infrastructuur die centraal kon worden beheerd. Alle restaurants moeten online verbonden zijn via een VPN-verbinding, die allemaal samenkomen in de op de hoofdlocatie beheerde VPN-concentrator.

In de vestigingen op de locaties is geen IT-ondersteuning, dus een betrouwbare oplossing mét beheer op afstand is cruciaal. Na een uitgebreide assessmentronde inclusief verschillende testfases, koos Vapiano voor Cisco Meraki. Voor Vapiano vielen alle puzzelstukjes in elkaar: er is een heel portfolio aan producten beschikbaar die allemaal naadloos met elkaar kunnen samenwerken, en ook de prijs bleef binnen de verwachtingen en het budget.

Rapport en bewaking
Meraki beschikt over een uitgebreid dashboard dat direct inzicht en overzicht biedt over het gehele netwerk. Dit wordt dagelijks gebruikt voor bewaking van alle aangesloten vestigingen en apparaten, en om rapporten te genereren. Zijn er locaties offline en zo ja, waarom? De ingebouwde test voor switches, zorgt ervoor dat eventuele problemen met kabelverbindingen snel worden geïdentificeerd en op afstand kunnen worden opgelost.

Voor het beheer van alle mobiele apparaten die in de restaurants worden ingezet, gebruikt Vapiano de Meraki Systems Manager, die in het dashboard is geïntegreerd. Daarnaast zijn deze beheersbaar via Mobile Device Management.

Drie SSID’s
Op elke locatie worden op de Meraki-routers 3 SSID’s aangemaakt. Een apart netwerk wordt gereserveerd voor de kassa- en betaalsystemen. Daarnaast krijgen de werknemers een eigen SSID toegewezen en tenslotte krijgen de gasten uiteraard ook toegang tot internet via de wifi-verbinding.

Met Meraki kan Vapiano eenvoudig de QoS reguleren. Verkeer kan worden geprioriteerd aan de hand van de hoeveelheid verkeer en of eventueel overbelasting dreigt. Zo kan bijvoorbeeld tijdelijke de streaming van muziek en video worden geweigerd, om bandbreedte beschikbaar te houden voor meer essentiële zaken, zoals het betalingsverkeer. Dit gebeurt via Layer 7-firewall functionaliteit. Gasten merken daar uiteraard weinig of niets van. Gasttoegang lijkt niet erg belangrijk, maar Vapiano lanceerde vorig jaar de eigen Vapiano-app, waarmee in de restaurants kan worden besteld én afgerekend, dus het belang van een goede verbinding voor de gasten is groot.

Partner
Wanneer een nieuwe locatie wordt opgezet, loopt de uitrol van het IT-gedeelte gesmeerd. Vapiano neemt contact op met de Meraki-partner ter plaatse. Die regelt de installatie en zorgt voor voldoende dekking van het wifi-netwerk. Er zijn ook vaste afspraken gemaakt voor de aanschaf van apparatuur, zodat producten standaard geleverd en geïnstalleerd worden voor een vaste prijs. Deze producten worden binnen twee werkdagen geleverd. In het Meraki-dashboard zijn alle configuratie-instellingen opgeslagen en die worden met een druk op de knop naar de locatie gepusht, zodra het netwerk in de lucht is.

De uitrol van Meraki in de al bestaande restaurants is nog volop aan de gang. Meraki heeft zich inmiddels bewezen als een betrouwbare partner voor Vapiano. De voordelen voor Vapiano:

Schaalbaar – De oplossing van Meraki is zonder problemen uitbreidbaar naar vele honderden locaties.

Eenvoudig beheer – het Meraki Dashboard zorgt voor een centraal beheerplatform, waarmee alle restaurants op afstand kunnen worden beheerd.

Portfolio – het productportfolio van Meraki bestaat uit een groot aantal verschillende apparaten die allemaal naadloos met elkaar samenwerken

Deployment – apparatuur is binnen twee werkdagen leverbaar en kan in enkele minuten worden geconfigureerd. In enkele uren is een nieuwe locatie up en running.

Vapiano
Vapiano is een restaurantketen met meer dan 230 restaurants over de hele wereld. Het concept van de keten is de Italiaanse keuken, waarbij de gerechten in het bijzijn van de gast worden bereid. De sfeer is jong, hip en informeel. De Italiaanse architect en ontwerper Matteo Thun tekende voor de inrichting van de restaurants. Het eerste restaurant opende in 2002 in Hamburg. In 2014 waren er al ruim 150 wereldwijd, en inmiddels staat de teller al boven de 230. Een deel van de restaurants zijn franchise-ondernemingen.