Is security een belemmering om naar de cloud te gaan?

Wel of niet naar de cloud? Dat is voor veel bedrijven niet meer de centrale vraag. De uitdaging is meer te bepalen welke bedrijfsprocessen geschikt zijn voor de cloud en welke beter on premise kunnen blijven. Daarbij moet veilige toegang tot cloudapplicaties altijd vooropstaan.

De voordelen van clouddiensten zijn bij de meeste organisaties wel bekend.
Medewerkers kunnen onafhankelijk van plaats en tijd werken, het is niet meer nodig te investeren in eigen hard- en software, je betaalt voor het werkelijke gebruik, je kunt makkelijk uitbreiden of eventueel inkrimpen en je hebt minder technische kennis nodig.

Massale overstap naar de cloud
Geen wonder dat bedrijven massaal de overstap naar de cloud maken. Die overstap is al lang niet meer beperkt tot opslag, back-up en hier en daar een applicatie. Infrastructuur en netwerkdiensten worden als dienst afgenomen (IaaS) en kernapplicaties worden steeds vaker als Software as a Service (SaaS) afgenomen. Denk aan ERP- en HRM-systemen. Daarbij heeft iedere organisatie zijn eigen tempo om gefaseerd de verschillende onderdelen naar de cloud te brengen.

Wat wel en wat niet naar de cloud?
Daarmee is niet gezegd dat iedere applicatie geschikt is om naar de cloud te brengen. In sommige gevallen is het gewoonweg niet nodig. Heel specifieke bedrijfsapplicaties die alleen worden gebruikt om een fabriek draaiende te houden, hoeven niet overal vandaan toegankelijk te zijn. Bij andere toepassingen is migratie naar de cloud niet wenselijk. Bijvoorbeeld applicaties die extreem privacygevoelige gegevens verwerken.

Private cloud biedt meer controle
Overigens zijn zaken als privacy en security juist in de cloud over het algemeen uitstekend geregeld. De belangrijke cloudproviders kunnen het zich niet meer veroorloven om deze zaken niet goed op orde te hebben. Bovendien is het goed mogelijk per activiteit te bekijken of je deze in een publieke of een private cloud wilt plaatsen. Zo richten veel organisaties bijvoorbeeld de gangbare kantoorautomatisering in de publieke cloud in en landen onderdelen als de boekhouding of gegevens van cliënten in de private cloud. Bij een private cloud gebruik je je eigen virtuele infrastructuur in een eigen datacenter of bij een cloudprovider. Aangezien je je cloudomgeving niet met anderen deelt, zijn je data volledig afgeschermd. Dit biedt meer veiligheid en controle.

Veilige toegang tot cloudapplicaties
Hoe ver je als bedrijf ook bent met het werken in de cloud, je hebt te maken met de gevolgen voor toegang. Steeds meer medewerkers gebruiken clouddiensten van je organisatie. Ze maken daarbij verbinding vanuit allerlei verschillende locaties en met diverse apparaten. Daarom is het belangrijk om te zorgen dat ze dat op een snelle maar vooral ook veilige manier kunnen doen.
Dat is een flinke uitdaging. Bij het gebruik van clouddiensten maken medewerkers rechtstreeks verbinding met internet, waarbij een VPN niet langer nodig is. Dat betekent dat ze niet of nauwelijks beschermd zijn tegen internetdreigingen. Een oplossing waarmee je deze dreigingen kunt opsporen voordat ze je netwerk bereiken, is dan nodig.

Extra beveiligingslaag
Cisco Umbrella is een cloud-securityplatform dat al je gebruikers een veilige toegang tot het internet garandeert. Deze oplossing beveiligt je netwerk op de DNS-server. DNS-servers zetten het IP-adres van een website om in een herkenbare domeinnaam. 99 procent van alle cyberaanvallen gebruikt DNS om malware zoals ransomware te verspreiden. Met Cisco Umbrella heb je een oplossing die deze DNS-aanvragen blokkeert vóórdat ze een kans krijgen zich te verspreiden via internet. Het platform krijgt zo snel inzicht in kwaadaardige domeinen, waardoor het dreigingen kan blokkeren voordat ze je netwerk hebben bereikt.
Ook als je al een firewall en/of endpoint security hebt, creëert Cisco Umbrella een extra laag in je beveiliging. Het platform is gemakkelijk te implementeren. Analyses en rapportages kun je vanuit een overzichtelijk dashboard bekijken. Zo is een veilige toegang tot het internet en je cloudapplicaties gegarandeerd.

Download NL - Creëer de ideale omgeving voor productiviteit op kantoor