Snel een wireless netwerk bouwen, ook mogelijk voor het mkb!

Diverse onderzoeken tonen het aan: de dagen van een bedraad netwerk zijn geteld wanneer het gaat om het leggen van een verbinding met endpoint devices. In huis worden netwerken allang niet meer bedraad aangesloten en daar heeft de alles-in-één wifirouter dus al gewonnen. Sterker nog, end-user devices als de iPad en iPhone hebben niet eens meer een UTP-poort, en ook andere tablets en laptops stappen hierop over. Bedrijven geven echter niet zo gemakkelijk de veiligheid, betrouwbaarheid en snelheid van een bedraad netwerk op. Het bouwen van een ‘business class’ wireless netwerk vergt de nodige planning en expertise.

Controller

De laatste jaren heeft de ontwikkeling op draadloos gebied niet stilgestaan. Dit heeft geleid tot nieuwe wireless standaarden, verbeterde wireless security en grotere snelheden. Ook de installatie van draadloze netwerken is stukken eenvoudiger geworden. Waar we in het begin ieder access point nog apart moesten voorzien van een configuratie, gaat het tegenwoordig een stuk eenvoudiger. Dit komt door het gebruik van een controller die meerdere access points centraal en tegelijk configureert en monitort. Veel grote ondernemingen gebruiken dan ook een wireless oplossing met een controller om hun (vaak honderden) access points goed te kunnen configureren en beheren.

Voor kleinere bedrijven is een controller vaak een grote investering, zeker wanneer ze slechts tussen de vijf en tien access points op een locatie hebben hangen. In een modern draadloos netwerk is de controllerfunctie echter wel essentieel. Sommige leveranciers bieden daarom controller-less oplossingen, maar laten we realistisch zijn: ook in die oplossingen is een controller opgenomen. Weliswaar geen fysieke controller, maar wel een controllerfunctie. De controllerfunctie wordt dan afgehandeld door een access point in het netwerk.

Mobility Express Solution

Om aan de vraag van het mkb te voldoen, heeft Cisco met de komst van de Cisco Aironet 1830 en 1850 Series Access Points de Mobility Express Solution op de markt gebracht. Mobility Express is Cisco’s geïntegreerde controller-less software op de Cisco Aironet 1830 en 1850 Series access points. Mobility Express helpt kleinere scholen en retailers, met niet erg technisch personeel, om toch in tien minuten een wireless netwerk op te zetten via de web management interface.

Er zijn overigens inmiddels concurrenten op de markt met vergelijkbare functionaliteiten, zoals de Ruckus Wireless Unleashed. Uniek aan Mobility Express is dat veel configuratie-instellingen al voorgeconfigureerd zijn op basis van de geïntegreerde ‘best practices’.

Cisco Mobility Express Best Practices 

Master access point

Bij Mobility Express gedraagt het eerste access point in het Mobility Express-netwerk zich als een managementhub, ook wel het ‘master access point’ genoemd. Dit access point zal alle configuratie-instellingen naar de andere access points pushen. Hierbij gaat het niet per se om de Aironet 1830 en 1850 Serie Access Points, maar ook om de oudere Aironet 1700, 2700 en 3700 Series Access Points.

Cisco Mobility Express Network Dashboard

802.11ac Wave 2

Het verschil tussen de nieuwe access points zit hem in het ondersteunen van de nieuwste wireless standaard, de 802.11ac Wave 2. De Aironet 1830 heeft twee radio’s die de 80Mhz channels ondersteunen (5GHz band) met 3×3 MIMO (Multiple In Multiple Out). De Aironet 1850 ondersteunt 4×4 MIMO met vier spatial-streams om zo tot een 1,73Gbps throughput te komen. Echte gigabit wireless snelheden dus.

Een ander voordeel van deze 802.11ac Wave 2 access points is dat ze Multi-User MIMO ondersteunen. In een Single-User MIMO-netwerk kan slechts één wireless client tegelijk actief zijn in het netwerk. Alle andere clients moeten wachten tot ze aan de beurt zijn. In een Multi-User MIMO-netwerk kunnen twee tot drie clients tegelijk actief zijn. Dit is wel afhankelijk van het aantal spatial-streams dat een client gebruikt. Multi-User MIMO zorgt er dan ook voor dat clients tegelijk en sneller afgehandeld worden. Hierdoor kunnen de andere clients sneller hun data kwijt en gaat de snelheid van het wireless netwerk omhoog.

Installatie in vijf stappen

Voor het installeren van een Mobility Express-netwerk zijn er vijf eenvoudige stappen die je moet nemen:

  1. Start de access point op (via een power-adapter of via een UTP-kabel naar een PoE- switch);
  2. Maak verbinding met het default SSID genaamd ‘CiscoAirProvision’;
  3. Connect naar de managementportal op het default IP-adres (meestal het default gateway-adres wat je van je tijdelijke wireless netwerk hebt gekregen);
  4. Start de setup-wizard (en beantwoord enkele simpele vragen, zoals naam en adres);
  5. Sla de configuratie op en reboot het access point.

Access points toevoegen

Het wordt pas echt gemakkelijk als er meerdere access points op dit netwerk toegevoegd worden. Nieuwe access points worden automatisch gedetecteerd door het master access point en deze verstuurt de configuratie naar de nieuwe access points. Alle access points sturen informatie naar het master access point terug. Hierdoor worden eventuele afwijkingen in de configuratie automatisch aangepast. Ook worden gegevens over bijvoorbeeld het bandbreedteverbruik en het aantal clients in het wireless netwerk naar de master gestuurd. Vanuit het managementdashboard kunnen we dan eenvoudig mooie rapporten maken.

Cisco Mobility Express Clients Report

Mocht onverhoopt het master access point uitvallen, dan zal een ander access point in het netwerk de rol van master overnemen. Kortom, het installeren van een wireless netwerk kan tegenwoordig erg eenvoudig zijn! Bekijk ook onze video, waarin je in vijf minuten kunt zien hoe snel de configuratie kan gaan.

25 access points configureren in tien minuten. Kan dat écht?

Bekijk de video