Tijd voor een nieuw zakelijk device? Let op de veiligheid!

Mobiele apparaten nemen in het bedrijfsleven een steeds belangrijkere rol in. Met goede devices creëer je een sterk mobiel ecosysteem, maar dan is het wel essentieel om een merk te kiezen dat naadloos aansluit op de organisatie en dat de veiligheid van uw bedrijfskritische data garandeert. Er zijn verschillende manieren waarop leveranciers het onderwerp ‘security’ aanvliegen.

Ieder een eigen aanpak

  • iOS; Apple heeft altijd hoog ingezet op het gebied van beveiliging. Dit is merkbaar in het ontwerp en de functionaliteit van de producten. Regelmatige software-updates, versleuteltechnieken en Mobile Device Management-opties maken iOS-devices veilig en controleerbaar voor zowel (zakelijke) gebruikers als IT-beheerders.
  • Android; de ontwikkelaars van Android hebben gekozen voor het toevoegen van een extra beschermingslaag in de software, de ‘Android for Work’-feature. Met deze techniek kunnen medewerkers hun zakelijke gegevens en apps scheiden van privézaken door een werkprofiel aan te maken. De zakelijke content binnen het profiel kan op afstand worden beheerd en verwijderd, zonder dat persoonlijke gegevens worden aangetast. Daarnaast is het op schijfniveau encrypted, zodat gegevens alleen met een wachtwoord te achterhalen zijn.

Een belangrijk verschil tussen iOS en Android dat hier onlosmakelijk mee verbonden is, is het ecosysteem. Het één is een open en het ander een gesloten ecosysteem. Beide partijen hebben dit heel bewust gekozen, waarover meer in ons e-book ‘De keuze voor het beste zakelijke device hoeft niet moeilijk te zijn’.

Ongeacht de voorkeur voor een opener of meer gesloten besturingssysteem, is het belangrijk dat de devices ondanks alle beveiligingsmaatregelen altijd gebruiksvriendelijk blijven en beheersbaar. Bijvoorbeeld door een groot gedeelte van de beveiligingsinstellingen van tevoren standaard in te schakelen, zodat de IT-afdeling geen kostbare tijd kwijt is aan uitgebreide configuraties.

Andere aandachtspunten

Behalve aandacht te besteden aan de veiligheid, doet je er ook goed aan om bijvoorbeeld te kijken naar de totale kosten van devices. Sommige devices lijken in eerste instantie duurder vanwege de hogere aanschafprijs, maar blijken prijstechnisch gunstiger uit te vallen omdat ze een hogere restwaarde hebben of meer op operationele (beheer)kosten besparen.

Download NL - De keuze voor het beste zakelijke device hoeft niet moeilijk te zijn