Waarom werkt mijn WiFi niet?

Een internetverbinding die telkens wegvalt, applicaties die traag laden en een gedeelte van het gebouw waarin personeel zelfs helemaal geen gebruik kan maken van wifi; helaas herkennen veel bedrijven deze problemen. Waarom werkt de wifi niet altijd naar behoren en wat kunt u daaraan doen?

Om te beginnen neemt het aantal mobiele apparaten op de werkvloer enorm toe. Gemiddeld maken medewerkers gebruik van drie mobile devices, zoals een MacBook en iPhone, of bijvoorbeeld een wearable als de smartwatch. Sommige van deze apparaten zijn noodzakelijk voor de bedrijfsvoering, andere hebben uw medewerkers voor persoonlijk gebruik bij zich.

Drukte op het wifinetwerk

Hoewel het gebruik van mobiele apparaten veel kansen met zich meebrengt, bijvoorbeeld doordat de productiviteit binnen uw bedrijf verhoogd wordt, nemen deze apparaten ook waardevolle bandbreedte in op uw wifinetwerk. Denk bijvoorbeeld aan de applicaties die op een mobile device staan. Gemiddeld staan er op mobiele apparaten meer dan veertig applicaties, waarbij alleen al de Facebook-applicatie op de achtergrond de tijdlijn aan het updaten is. Applicaties als Instagram en Twitter vertonen ongeveer hetzelfde gedrag. Deze apps nemen dan ook behoorlijk wat ruimte in. Deze drukte kan ervoor zorgen dat bedrijfskritische applicaties niet genoeg ruimte hebben om naar behoren te presteren. En als het netwerk door overbelaste bandbreedte te druk is en daardoor traag wordt, gaat ook de productiviteit van uw medewerkers achteruit.

Een goede draadloos netwerkoplossing

Een eerste stap is om meer ruimte beschikbaar te maken door een goede draadloos netwerkoplossing aan te schaffen. En dan bedoelen we dus niet een wifinetwerk dat bestaat uit consumenten-wifiproducten, want die zijn vaak niet geschikt voor een druk bedrijfsnetwerk. Gelukkig zijn er inmiddels veel wifi-oplossingen verkrijgbaar die wél effectief gebruikt kunnen worden binnen de IT-infrastructuur van een bedrijf.

Prioriteit aan bedrijfskritische applicaties

Maar ook met het beste wifinetwerk is het mogelijk dat het afspelen van een Youtube-filmpje een belangrijke web-call of videoconference in de weg zit. Daarom is het belangrijk dat u in uw netwerk bepaalde applicaties voorrang kunt geven. Alleen dan weet u zeker dat uw bedrijfskritische applicaties niet verstoord worden door minder relevante apps.

Fast Lane

Een goede, snelle en stabiele internetverbinding in het hele kantoorpand, dat is wat alle bedrijven tegenwoordig nodig hebben. Helemaal voor de zakelijke applicaties die medewerkers moeten gebruiken om hun werk uit te voeren. Dit is in het kort een uitleg van de ‘Fast Lane’-functie binnen de dienst die IT-leveranciers Apple en Cisco bieden. Lees snel verder over de Fast Lane-functie en andere voordelen van iOS 12 op het bedrijfsnetwerk.

Download NL - Is uw organisatie klaar voor het groeiende aantal mobile devices?