Zakelijke IT-apparatuur: welke leverancier is de beste keuze?

Bij de keuze voor zakelijke IT-apparatuur worden veel afwegingen gemaakt. Welke medewerkers krijgen beschikking over welke apparatuur? Verbetert daarmee hun productiviteit? Hoe sluit het aan bij de huidige IT in de onderneming? En uiteraard: wat zijn de kosten en wat levert het op? Vaak speelt een lage aanschafprijs voor de beslissende IT-afdeling een doorslaggevende rol, terwijl dat niet altijd het meest gunstige resultaat oplevert.

Voor IT-managers levert een overstap van IT veel werk op. Een hele organisatie (opnieuw) voorzien van benodigde apparatuur is op zijn zachtst gezegd een flinke klus. Helemaal wanneer al die apparaten uniform moeten zijn geconfigureerd, de juiste software moeten bevatten én moeten voldoen aan essentiële (wettelijke) veiligheidseisen. Daarnaast is het een flinke investering die uiteindelijk wel moet worden terugverdiend.

Opkomst van iOS en macOS
Voor veel bedrijven lijkt de investering in PC’s met daarnaast tablets en smartphones die draaien op Android in eerste instantie de meest voordelige keuze. De aanschafwaarde daarvan ligt namelijk lager dan die van Apple-apparatuur. Maar Apple is in opkomst, en niet zonder reden. Het Amerikaanse techbedrijf is altijd goed gebleken in het ontwerpen van producten voor de consument. Die zijn van nature intuïtief en gemakkelijk in gebruik. Medewerkers werken thuis vaak met Apple en willen dat gebruiksgemak meenemen naar kantoor. In Nederland is, in bedrijven met vijftig of meer werknemers, Apple iOS het meest gebruikte besturingssysteem, met een aandeel van 40 procent op de Nederlandse zakelijke markt en als populairste smartphone komt de iPhone als winnaar uit de bus.

Uit navraag bij verschillende IT-managers, blijkt dat Apple – naast de voorkeurspositie van veel medewerkers – nog een aantal belangrijke voordelen oplevert.

Voordeel 1: minder tickets voor IT
Producten zijn eenvoudig in gebruik en veel mensen werken thuis al met iPads en iPhones, wat minder gebruikersvragen voor de IT-servicedesk oplevert en hogere productiviteit voor medewerkers.

Voordeel 2: eenvoudige uitrol via Apple Business Manager
Om een apparaat klaar te maken voor gebruik, moet je het apparaat uitpakken, opstarten, de software installeren, configureren, eventueel nog wat updates runnen en weer netjes inpakken. En in een organisatie moet dat honderden keren achter elkaar. Voor IT-managers en hun afdeling is uitrol van apparatuur een dagtaak. Maar met behulp van Apple Business Manager is dat niet meer nodig. ABM is een tool waarmee de installatie en configuratie van nieuwe apparaten volledig wordt geautomatiseerd. Daardoor kan dit door medewerkers zelf worden uitgevoerd, op de manier die de organisatie wil. IT-afdelingen houden de controle over hun mobiele devices, maar ervaren minder werklast.

Voordeel 3: software-updates ook voor oudere toestellen
Omdat Apple zowel software als hardware levert, zorgt het bedrijf jarenlang voor software-updates en support. Leveranciers die alleen hardware leveren, zijn voor software afhankelijk van derde partijen, waardoor updates niet altijd vanzelfsprekend zijn.

Voordeel 4: hogere restwaarde van producten
Een veelgehoord bezwaar is de hoge aanschafwaarde van Apple-producten. Hoe verdien je die investering terug? De hogere aanschafprijs wordt echter snel terugverdiend door de tijdsbesparing die wordt gerealiseerd op de uitrol en het beheer van de apparaten. Daarnaast hebben Apple-producten vaak een veel hogere restwaarde. Besparingen tot 80 procent zijn haalbaar, afhankelijk van het soort organisatie en de mate van automatisering.

Voordeel 5: integratie met Cisco en IBM
Een ander pluspunt van de iPhone en iPad voor zakelijk gebruik, is dat Apple door samenwerkingen met Cisco en IBM beschikt over diverse handige business-apps. De integratie tussen Cisco en Apple biedt bovendien veel voordelen voor bedrijven door betere roaming, voorrang voor bedrijfskritische apps en integratie met Cisco Spark.

Meer weten over mobiele apparaten op de werkvloer? Lees dan de whitepaper “Creëer de ideale omgeving voor mobiliteit op de werkvloer”.

Download NL - Creëer de ideale omgeving voor productiviteit op kantoor